Majonees

Kust pärineb nimetus Provansaal ning kust pärineb majonees? Sõna “provansaal” tuleneb prantsuse piirkonna Provence järgi, kus hakati erinevaid provansaal-tüüpi kastmeid valmistama 19. sajandi alguses, mõnede andmete järgi juba 18. sajandi lõpus. Sõna “majonees” arvatakse samuti pärinevat Prantsusmaalt. Neid kahte – sõna “provansaal” ja sõna “majonees” – seovadki provansaal-tüüpi kastmed, millest üks tuntumaid on Aioli, mis on väga sarnane majoneesile. Aiolit valmistatakse munakollastest, oliiviõlist, küüslaugust, lisades mõnikord ka sidrunimahla ja sinepit. Suur osa ajalooallikaid väidab, et just provansaal-tüüpi kaste Aioli on majoneesi eelkäijaks. Sellest ka suure tõenäosusega tänapäeval palju kasutatud majoneesi nimetus “Provansaal”.

Mis vahe on majoneesil ja provansaalil, ning milline on see õige Provansaal? Eesti kontekstis tähendab majonees üldiselt balansseeritud maitsega kastet, mis on valmistatud munakollastest, õlist, sinepist, äädikast, soolast ja piprast, olgu tema nimi siis Provansaal või lihtsalt Majonees. Provansaali maitse osas on Eestis kujunenud välja teatud ootus, kuna selle nimega majoneesi on läbi ajaloo tootnud ja toodavad siiani mitmed ettevõtted. Samas ei ole reeglit, mis ütleks, kas Provansaal majonees peab olema kindlasti paksem või sinepisem või äädikasem või magusam kui teised majoneesid. Selle “ootuse” on loonud tootjad ise. Igal Provansaali tootjal on pisut erinev retsept, ja igal retseptil on oma eelistajad – on lihtsalt tuttavamad maitsed ja pisut vähemtuttavamad – kõigile leidub ostjaid. Seega ei vii vaidlus, milline on algupärane ja ainuõige Provansaal majoneesi retsept kuhugi.

Majoneesi valmistamise retseptid erinevad piirkonniti ja riigiti. Prantslased näiteks lisavad majoneesile sinepit, hispaanlased ja kreeklased mitte. Oliiviõli kasutamine majoneesis tuleneb Vahemeremaade toidukultuurist, kus oliivõli on väga tavapärane toiduaine. Eestis on levinud pigem rapsiõli kasutamine, mis tuleneb samuti meie geograafilisest asukohast.  

Nimetuse asemel on majoneesi puhul olulisim kvaliteet ja see õige tuttav kodumaine maitse. Just nende väärtustega on arvestatud Klassikalise Lemmik Provansaal majoneesi valmistamisel juba aastast 1998. Arvestame alati tarbija tagasiside- ja ootustega, sest just nii sünnivad põlvest-põlve edasiantavad parimad originaalsed maitsed!

Majoneesist tehtud maitsvate toitude retsepte leiad nii facebookist Eestimaised lemmikmaitsed kui ka meie kodulehe rubriigist RETSEPTID.

Lemmik majonees Provansaal