Piim

Piimas on üle saja keemilise ühendi, ennekõike peetakse piima heaks kaltsiumiallikas, kuid olulisem on, et piim sisaldab kõiki organismile vajalikke aminohappeid. Lisaks saame piimast piimasuhkrut ehk laktoosi, kaaliumit, vitamiini B12ja pastöriseerimata ehk toorpiimast ka magneesiumit. Piimast võib saada ka D-vitamiini, mida lisatakse erinevatele piimatoodetele spetsiaalselt kaltsiumi paremaks omastamiseks.

Kõige rohkem tarbitakse maailmas lehmapiima. Kui piima põllumajanduslik kogutoodang on ca 500 miljonit tonni aastas, siis umbes 85% sellest moodustab just lehmapiim. Samas tarbitakse edukalt ka kitse-, lamba ja pühvlipiima, mõnedes piirkondades veel teistegi loomade piima.

Piimas külluslikult leiduv kaltsium on üks tähtsamaid mineraalaineid. Kaltsiumipuudus võib endaga kaasa tuua mitmeid erinevaid haigusi, mis küll ei avaldu kohe, kuid teevad organismile liiga pikaajalise aine puuduse korral. Sel juhul võib inimest piinata depressioon, krambid, mälukaotus jm.

Piimatoodetest saame eelkõige organismile vajalikku kaltsiumi, mis on oluline tugevate luude jaoks ning tervete hammaste, küünte ja juuste tagamiseks. On oluline märkida, et kaltsiumi imendumiseks organismis vajame ka D-vitamiini, mida aga meie laiuskraadil elades kipub väheks jääma. Samas ei tohi unustada, et nii kaltsiumi kui ka D-vitamiini aitab omastada magneesium. Ilma magneesiumita tekib organismis nii kaltsiumi kui ka D-vitamiini puudus vaatamata sellele, et neid on menüüs piisavalt. Samuti on kaltsiumi imendumiseks vaja K-vitamiini, oomega-3-rasvhappeid, boori, räni ja tsinki.

Eesti Osteoporoosi Seltsi andmetel on Eestis 25–70-aastaste inimeste seas läbi viidud uuringu käigus ilmnenud, et keskmine D-vitamiini hulk veres on meie inimestel normist oluliselt madalam aastaringselt ning optimaalne vitamiini tase on talvel vaid kolmel inimesel sajast. D-vitamiini on võimalik lisaks päikeseenergiast saadavale tarbida toidulisandi kujul, kuid samas aitavad kaasa ka mitmed head ja kasulikud toiduained. Nii näiteks võiks oma toidulaual rõhku panna merekaladele (lõhe, forell, heeringas, tuunikala), kasulik on kalamaksaõli ning mingil määral võib D-vitamiini leida ka munas, seentes ja mahekasvatusest pärit loomalihas.

 

Allikas: TervislikToitumine.ee