Suhkur

Suhkruid ei tasu karta, aga enda ja oma pere tervise huvides tasub suhkrute ja toitumisega kursis olla. Mõned toidud sisaldavad suhkruid looduslikult. Osa suhkrutest aga lisatakse toitudesse-jookidesse nende valmistamise käigus,  mida sellisel juhul nimetatakse lisatud suhkruteks. Lisatud suhkrud ei tohiks anda üle 10% soovituslikust energiast. Ideaalis võiks see olla alla 5%. Kui inimese päevane energiavajadus on 2000 kcal, peaks tema menüüs olema süsivesikuid 250-300 g. Seejuures peaks lisatud suhkrute kogus kõikides toitudes kokku jääma alla 50 grammi päevas.

Mitmekesine ja tasakaalustatud toitumine koos lisatud suhkrute vähendamise ja piisava liikumisega tagavad parema tervise kogu eluks!

Kui palju magusat võib süüa?

Täiskasvanul on olenevalt energiavajadusest (näiteks 2000 kcal või 3000 kcal) mõistlik süüa päevas kokku maksimaalselt 50-75 grammi ehk vastavalt energiasoovitusele umbes 10-15 teelusikatäit lisatud suhkruid. Lastele on soovituslikud kogused veelgi väiksemad.

Osa lisatud suhkrutest saadakse toidupüramiidi viie põhigrupi toitude koostisest, kuid kõige suurem osa saadakse üldjuhul toidupüramiidi tipuosast toidugrupist „Suhkur, magusad ja soolased näksid”.Seetõttu antakse selles grupis olevate toitude tarbimiseks eraldi soovitused, mis võtavad juba arvesse seda, et lisatud suhkruid saadakse ka teistest toidugruppidest.Sellest grupist ei tohiks täiskasvanud päeva jooksul kokku saada üle nelja, lapsed üle kahe portsjoni.Magusaportsjonite hulka tuleb arvestada ka ise toidu valmistamisel (näiteks putrudes, magustoitudes) ning jookide sees (näiteks tees, kohvis) kasutatud suhkru- ja meekogused. Samuti tuleb siia hulka arvestada suhkruga magustatud jogurtites ja kohupiimatoodetes sisalduv suhkrukogus, mis võib olla isegi kuni üks portsjon 100 grammi toote kohta.Suhkru ületarbimise vältimiseks tuleb eelkõige piirata toidupüramiidi tipus asuvate toitude tarbimist.Näide päevas kokku maksimaalselt lubatud neljast magusaportsjonist.

Miks peaks lisatud suhkrute tarvitamist piirama?
Kui süüa kestvalt liigselt lisatud suhkruid ja neid sisaldavaid toite, siis ei ole võimalik toituda mitmekesiselt ja tasakaalustatult ega kätte saada kõiki vajalikke toitaineid.

 

Allikas: